Industriële lampen

Industriële lampen, het zijn bakbeesten. Grote, zware, imposante verlichters die eruit zien alsof ze blijven functioneren wat voor erbarmelijke omstandigheden er dan ook naar deze lampen toegegooid worden. Industriële lampen zijn een jaar of 10 geleden verschenen op het toneel van trendy verlichting, maar sinds 5 jaar zijn ze echt booming. Nu zijn industriële lampen tegenwoordig in zowat elk trendy huisinterieur of moderne werkomgeving te vinden Deze lampen zijn dus vaak enorme massale objecten, die een bepaald imago met zich mee brengen. Dit imago kan worden kan worden omschreven als stoer, groot, authentiek of juist modern. Kortom, het zijn geen sierlijke feminiene lampjes die een bepaalde kamer kinderlijk opfleuren. Het zijn ruige, ruwe lampen, maar desalniettemin super hippe toevoegingen voor een modern interieur. Na enig piekeren is dat wat mij denk ik zoveel aanspreekt. Industriële lampen geven iets anders aan een ruimte. Ze brengen een atmosfeer die ik nog niet bij andere soorten verlichting heb kunnen vinden. Een atmosfeer van industrie, arbeid, moderniteit en de fabriek. Kortom, ze zijn geweldig. Ik kan dus met zekerheid zeggen dat ik een zwak voor deze lampen gekregen heb. Gebaseerd op dat feit heb ik besloten om een persoonlijke top 5 te maken.

Allereerst beginnen we bij de nummer 5, de Fordes raw iron Deze industriële hanglamp heeft een onmiskenbaar uiterlijk. Het doet mij aan de “olden golden ages” van Amerika denken, dus de jaren ’30 – ’40 van de 20e eeuw. Het heeft roestig ijzeren kleur, in een simpel ontwerp met een brede kap in een doorsnee van 54cm. Deze industriële hanglamp heeft ook iets weg van de motoren en machines die ongeveer 70 jaar te vinden waren. Kortom, een lamp die prima voor een authentiek sfeertje geschikt is!

1

 

Ten tweede hebben we de nummer 4 in de lijst, de NaNo Dit is een relatief klein wandlampje die, ondanks zijn formaat, vrijwel direct een blijvende indruk bij mij heeft achtergelaten. Deze wandlamp heeft een super strak en modern uiterlijk, maar is tevens gecombineerd met hout in het ontwerp, wat prima combineert. De breedte van de lamp is 19 cm. De hoogte 26cm. De ronde, grijze kap is aan de houten balkje opgehangen, wat weer aan een grijze frame vastgemaakt is. Dit frame is ook met hout afgewerkt. De mix van strak-modern en klassiek hout is wat mij zo enorm veel aanspreekt.

2

Nu de nummer 3, de Industriële tafellamp koplamp knalrood Het design is ongetwijfeld ingenieus te noemen, maar deze lamp koop je niet voor de super strakke vormgeving. Deze industriële tafellamp heeft simpelweg het uiterlijk van een oude koplamp die van de auto gesloopt is, om vervolgens op een frame te worden gemonteerd. Ohja, hij is ook nog in het knalrood. Ik vind het gewoon een grappige tafellamp die net iets anders voor de ruimte kan bieden. Het maakt het allemaal een stukje minder serieus. Kortom, het is een lolletje,een hilarisch tafellampje wat een frisse originele toevoeging voor je interieur kan zijn.

4

En nog de nummer 2 van mijn lijst, de Keaton in rustiek grijs. Deze industriële hanglamp is een schoonheid, een lust voor het oog. De lamp is een poging om het klassieke fabrieksontwerp naar de moderne huiskamer of bedrijfsomgeving te brengen, en wat is deze poging succesvol gebleken! De lamp is uitgevoerd in een rustiek grijze kleur, afgewerkt met een verticaal ribbeltjespatroon wat over de kap valt. Dit geeft net een extra dimensie aan de Keaton waardoor de lamp een origineel design heeft. De bovenkant van de kap is langwerpiger en heeft iets weg van een lantaarn. Ook is de bovenkant van de lamp afgewerkt met een dakje. Dit is simpelweg een lamp die een “instant eye catcher” is. Kortom, ik ben verliefd op deze industriële hanglamp.

3

Nu is het tijd voor de nummer 1. De mooiste industriële hanglamp die ik tot nu toe ben tegen gekomen, de Scandinavische lamp Tromson. Dit is een Industriële hanglamp die niets anders dan een Scandinavische schoonheid te noemen is. De mat zwarte kap met een doorsnee van 35 centimeter is afgewerkt met een houten pendel. Dit zorgt voor een contrast wat het geheel een mix tussen elegant en industrieel maakt. Kortom, het ruige van een industriële lamp wordt gecombineerd met het natuurlijke en sierlijke wat houten armaturen met zich mee brengen. Dit is ongetwijfeld een lamp die ik met volle overtuiging aan zou schaffen en in mijn woonkamer zou hangen. En als ik de baas van mijn interieur op werk was, had ik ‘m in elke kamer fijn geplaatst.

5

Dit was het dan. Mijn top 5 favoriete industriële lampen. Ze zijn allemaal geschikt om een ruimte te versieren. De Fordes is uiteraard meer geschikt voor een ouderwetser interieur. De NaNo brengt het tegenovergestelde met zich mee, en zie ik meer in een super strak moderne omgeving hangen. De knalrode tafellamp is prima geschikt voor de kamer van een student, waar het een casual frisse sfeer uit zou stralen. De Keaton en Tromson zijn zonder twijfel de schoonheden van deze lijst. Deze twee passen in zowat elke ruimte. De Tromson is zelfs een succesvolle combinatie tussen naturel en modern industrieel, en brengt warme Scandinavische sferen met zich mee. Kortom, het zijn allemaal lampen die iets toevoegen. Lampen, die iedereen kan gebruiken voor zijn of haar eigen interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>