Klassiek of niet?

De meest bekende en gangbare klassieke lamp is natuurlijk de kroonluchter. Iedereen die een kroonluchter ziet hangen denkt direct aan oude kastelen en herenhuizen. Natuurlijk zijn er ook klassieke wandlampen, hanglampen, tafellampen, noem maar op.

Een klassieke lamp geeft je een gevoel van nostalgie. Terwijl de jeugd vooral bezig is met nieuwe koude design zijn er veel mensen aangetrokken tot klassieke lampen. Deze stralen in een zekere zin meer warmte en gezelligheid uit dan de nieuwere meestal koude stalen design. Lampen zijn altijd een middelpunt geweest voor gezellige onder onsjes, belangrijke vergaderingen en natuurlijk de verlichting en sfeerbrengers van heerlijke diners. Je hebt deze lampen in allerlei soorten van staan en wandlampen tot lusters , muurlampen en bureaulampen. Ze komen voor in allerlei materialen zoals staal, koper, ijzer, brons en aluminium.

Tegenwoordig worden er veel replica’s van klassieke lichtbrengers verkocht iets wat ik zelf zeer betreur maar onvermijdelijk is in deze maatschappij van copy paste gedrag. Begrijpelijk , het drukt de prijs ook enorm naar beneden natuurlijk. Maar het is dan ook moeilijk om precies te beschrijven wat klassiek is. De meeste mensen beschouwen klassiek wanneer er elementen van een ouder en vervlogen tijdperk in verwerkt zijn.

Van de mooie met kristallen bedekte kroonluchters tot de prachtige verlichting stijlen van de jaren 40, is klassiek iets waar je moeilijk een stempel op kan drukken. Klassiek hoeft niet perse antiek te zijn.
Een van de bekendere makers van verlichting uit de oudere tijd is de producent Baccarat, die zeer bekend was geworden door het leveren van interieur aan koningshuizen en andere edelen. Hij heeft verschillende designs gemaakt die vandaag de dag nog steeds worden geproduceerd als zijnde replica’s. Zijn creaties waren en zullen nog lang geliefd blijven, ze ogen tijdloos maar weten toch je dat warme en gezellige gevoel te geven .
De markt voor verlichting is enorm en er word ook grof geld verdiend aan het restaureren van oude verlichting, zoals tegenwoordig vaak op televisie te zien is.

Zo bestaan er ook industriële lampen, die afstammen van de industriële revolutie. Deze lampen worden gekenmerkt door zijn robuuste en stoere armaturen met vaak een geschuurde kleur.

Je ziet menig verkoper van antiek en brocante je televisiescherm voorbij flitsen die oude verlichting opkopen bij inwoners van vergelegen dorpjes of juist grote steden met vaak schatten op zolder waar ze zelf geen weet van hebben. Het mooie aan dit is dat iets wat ooit een gezin warme en gezellige tijden heeft bezorgd zo weer een plaats vind in een nieuwe familie en daar verder gaat met zijn licht uit te stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>