Trends in lampenkappen

In elk huis, restaurant of kantoor kom je ze weleens tegen; lampen kappen. Het zijn hedendaagse gemaksvoorzieningen maar het kan het interieur maken of breken. Lampenkappen heb in alle formen en maten maar ook in verschillende soorten materialen. De lampenkappen kunnen dienen voor tafellampen, vloerlampen, plafondlampen, wandlampen en hanglampen. Interieur veranderd in de loop der jaren, in de jaren zestig had je veel lampekappen van metaal of chroom en in begin 2000 waren vooral de kappen om kroonluchters de rage van dat moment. Ook nu volgen er trends op het gebied van lampen en lampekappen. Hieronder geven we een lijst weer van de trends van dit moment, we beschrijven we stuk voor stuk en in welk interieur ze bijvoorbeeld passen.

Rieten lampenkappen

Riet wordt overal voor gebruikt, stoelen, tafels maar ook voor lampenkappen. Het geeft je interieur een echt landelijke stijl. Bekende merken zoals Riviera Maison en House Living maken veel gebruik van riet. Deze rieten lampekappen kan je al kopen voor 15 euro. Weet je niet precies hoe je riet het beste kan toepassen, zoek dan even op internet en je krijgt prachtige interieurs waarbij riet is toegepast.

kleine lampenkapjes

 

Printen op lampenkappen:

Ook worden printjes veel toegepast op lampenkappen. Je kan de printjes zelf maken doormiddel van verf maar er kan ook gebruikt worden gemaakt van verschillende soorten stofjes. Een paar jaar geleden waren de zwart-wit gestreepte lampenkappen de trend, tegenwoordig zijn vooral sierlijk geschreven teksten helemaal van deze tijd. Natuurlijk blijven de dierenprints tijdloos, lampenkappen met tijgerprint of zebraprint blijven leuk om te zien. Probeer in het gehele interieur niet teveel dierenprints toe te passen dit kan behoorlijk druk ogen.

 

Vintage lampenkappen:

Duurzaam is de trend van dit jaar, hoe kan je beter duurzaam toepassen in je interieur wanneer je hergebruikt. Lampen uit de vorige eeuw komen weer helemaal terug; robuuste staanlampen op een houtsblok of op een houten telescoop. Zorgen echt voor een eyecatcher! Een houtsblok lamp afgemaakt met een rieten lampenkap geeft in je huis een speels effect. Veel oude lampen kan je kopen bij vintage winkels of bij kringloop winkels. Maar vergeet niet er kan van bijna alles een lamp worden gemaakt, bijvoorbeeld een oude filmprojector. Houd wel rekening met de aansluiting deze kan anders zijn.

 

Chinese lampenkappen:

De chineze ronde lampenkappen zijn al jaren een trend. Grote ronde bollen met een sierlijke kwast eraan kunnen je interieur maken of breken. Vaak zijn deze lampekappen in het rood te vinden maar niet ieder interieur kan zo’n chineze lamp hebben, wanneer jou interieur voornamelijk met lichte tinten is ingedeeld kan je beter niet voor een chineze lampenkap gaan. Dit omdat het een vreemd effect geeft en afdoet aan het geheel van je interieur. Wanneer kan je het wel toepassen? Bijvoorbeeld in de toilet, het klinkt misschien een beetje gek maar een toilet waarbij er gebruik is gemaakt van donkere verf, behang of natuursteen geeft een chineze lamp een oosters effect. Weinig mensen verwachten een bijzonder toilet, hoe meer complimenten je zult ontvangen.

chinese lampenkap
chinese lampenkappen

 

Hout, metaal en kleur:

Dit zijn de trends van dit moment. Hout kan ook worden gebruikt als lamp, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een houtsblok waarbij er gaten worden geboord waar lampen in kunnen worden bevestigd. Het uiteinde van het blok wordt vast gemaakt met kettingen en kan zo aan het plafond worden opgehangen. Natuur in je interieur brengen is helemaal van deze tijd, de makkelijkste manier om hout in je interieur toe te passen is om zelf hout uit het bos te halen. Zoek een paar mooie takken, bevestig deze aan een staanlamp dus aan het statief, koop een mooie lampen kap met bijvoorbeeld tijgeprint design en klaar is je lamp. Deze lamp zou mooi staan in een kamer waarbij de muren in kleur zijn geverft bijvoorbeeld in mintgroen. Ook metaal is helemaal van dit moment vooral in koper, brons en gouden kleieren, deze kun je overal kopen maar de truc is deze schoon te maken. Hierdoor krijgt de lampen kap een schoon en fris uiterlijk en oogt nieuw. Deze lamp zou prachtig staan in de werkkamer op een robuuste houtentafel. Ook kleur is nog steeds een belangrijke trend. Kitscherige kleuren mogen weer, roze, goud, zilver alles mag. Vroeg was het less is more tegenwoordig mag de tafel volstaan met lampen in verschillende kleuren zoals de rest van het interieur rustig is.

 

Ook niet geheel onbelangrijk aan dit verhaal, led lampen! Led lampen zijn duurzaam en geven een warm licht, dus om je lampenkap blij te maken gebruik led lampen.

Wil je meer informatie, de woonbeurs in Amsterdam geven de nieuwste trends weer van dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>