Welke soorten wandlampen bestaan er?

Het aanbod van wandlampen is immens groot maar je kan de zoektocht naar de perfecte wandlamp vereenvoudigen door te weten welke soort het beste bij je past. Je vraagt je nu waarschijnlijk wel af “huh, welke soort”? Wel wandlampen zijn te vinden in verschillende stijlen zoals bijvoorbeeld: klassieke, moderne, industrieel…

Directe verlichting
Wanneer men gebruikt maakt van directe verlichting dan schijnt de lichtbron meteen op de oppervlaktes zonder enige tussenkomst van een filter. Dit wordt vaak gebruikt als de standaard verlichting of om bepaalde voorwerpen in de verf te zetten.

Je kan ook kiezen voor directe diffuus verlichting. Het licht zal dan eerst gefilterd worden, zodat de kamer in zijn geheel overal evenveel verlicht zal worden. Dit is vooral handig op een werkplek en overdag thuis. Je combineert dit soort licht best met meerdere soorten verlichting zodat je ‘s avonds ook voldoende licht en sfeer zal hebben.

Indirecte verlichting
Als je kiest voor indirecte verlichting dan ga je gebruik maken van de oppervlakte om de kamer te verlichten. Je kan dan het plafond, de wanden of vloer gebruiken. Er zal wel gebruik moeten gemaakt worden van reflector om het licht te weerkaatsen en zich te kunnen laten verspreiden. Dit licht is in het algemeen heel zacht en je zal dus meerdere sterkere lampen moeten gebruiken om de juiste hoeveelheid lichtsterkte te kunnen verkrijgen.

Industriële wandlampen hebben een ruw uiterlijk, en zijn uiteraard stoer en passen perfect in grote ruimtes waar veel hout in verwerkt is en zo weinig mogelijk versiering. De sfeer die je verkrijgt is uniek, koel maar toch warm.
1

Klassieke wandlampen zijn tijdloos, zijn gemakkelijk te combineren met eender welk interieur. Ze zijn gebaseerd op de wandlampen van vroeger en hebben dus een retro look. De sfeer die deze wandlampen afgeven voelt aan als warm en gezellig. Perfect voor een groter gezin.
2

Moderne wandlampen, zijn uiteraard strak en simpel. Dit is ook het kenmerk van een modern interieur. De meest voorkomende moderne wandlampen zijn in de vorm van een vierkant of rechthoek. Wanneer je kiest voor moderne wandlampen dan kies je voor een rustige sfeer of met andere woorden voor soberheid.
3

Kinderwandlampen zijn bedoeld voor de jongsten onder ons. Deze soort wandlamp is speels en zijn vaak te verkrijgen in de vorm van figuren of beestjes. Denk dan maar aan een hond, waarvan het hoofd de lamp is. Je kind zal altijd blij zijn bij het zien van deze lamp en zal uiteraard ‘s nachts niet snel bang hebben!
4

Het is dus belangrijk dat je weet welke stijl je graag wilt hebben, want de juiste wandlamp is niet alleen maar een lichtbron! Het is ook een decoratief stuk dat extra waarde toevoegt aan je huis en leven. Zo zal een wandlamp de omgeving gezelliger maken, maar kan ook dienen als enige lichtbron zoals bijvoorbeeld in een hal. Maar als je dan wandverlichting wilt gebruiken in de badkamer dan zal deze helderder moeten zijn dan wanneer je eentje in je woonkamer zal plaatsen.

Je zal ook speciale wandverlichting kunnen kopen. Deze is speciaal ontworpen voor bepaalde doeleinden. Zij zijn er ook wandlampen speciaal gemaakt om schilderijen extra te accentueren. Er zijn dan ook weer wandlampen met een uitschuifbare arm die dienen om extra leescomfort te bieden.

Wat je hebt beste doet is indirect en direct licht combineren in jouw woning. Zo zal er voldoende sfeer gecreëerd worden, en de juiste keuze maken met de wandverlichting. Het blijft de bedoeling dat de ruimte afhankelijk van de doeleindes voldoende verlicht worden. Zo zal een werkplek meer licht vereisen dan wanneer je ‘s avonds in je woonkamer rustig naar tv zal willen kijken. Als laatste tip is het toch belangrijk om rekening te houden met het gebruik van spaarlampen. Zo spaar je zeker en vast uit op je energierekening zonder in te boeten aan kwaliteit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>